Už nás nepřekvapí používání zbytkových nebo vyřazených materiálů k výrobě nových produktů, které jsou často využívány ve vintage módě, designu nábytku nebo také výrobě reklamních předmětů. Nyní se tento trend rozvíjí i ve výrobě potravin a nejrychleji roste v USA a evropských zemích.
Upcyklované potraviny jsou pro každého snadným způsobem, jak zabránit plýtvání potravinami prostřednictvím nákupu vysoce kvalitních produktů vyrobených z přebytečných potravin. Jedná se o inovativní přístup k plýtvání potravinami, protože jde o řešení založené na spotřebitelských produktech, díky čemuž je vysoce škálovatelné a ekonomicky udržitelné.
Upcyklované potraviny se vyrábí ze semen, slupek a dužiny vyřazeného ovoce, zeleniny, ořechů a obilí. Například v Americe se zvedl počet společností, které vyrábí tyto potraviny z 11 v roce 2011 na 64 v roce 2017. V roce 2022 zde bude běžné nabízeno v obchodních sítích okolo 140 druhů certifikovaných upcyklovaných potravin.
Redukce food waste a upcyklované potraviny jsou i častým tématem nových startupů. Například firma Regrained vyrábí nové pečící směsi, těstoviny nebo snaky ze sladového odpadu. Holandská značka Kromkommer zase zpracovává nedokonalé ovoce a zeleninu na nové sušené polévky. Farmářské přebytky a čerstvě nakrájené zbytky ovoce a zeleniny přeměňuje pro změnu Matriark Foods na zdravé a chutné koncentrované vývary pro gastronomické využití ve školách, nemocnicích, podnikových jídelnách a potravinových bankách.
Zdroj: freepik.com
Comments are closed.