Nutriční, tj. výživová hodnota potravin je už řadu let povinnou součástí potravinových obalů, kde vyčtete, kolik kalorií, sacharidů, tuku, bílkovin atd. produkt obsahuje. Do hry nyní vstupuje Nutri Score – systém, jenž nutriční hodnotu vyjadřuje barevným schématem od zelené „A“ (nejzdravější) po červenou „E“. Na první pohled přehlednější a snazší řešení ovšem čelí v některých zemích EU kritice a jeho budoucnost je zatím nejasná.

Nutri Score – semafor pro zdravější jídelníček
Plán Evropské komise je do konce roku 2022 zavést jednotný barevný systém platný ve všech členských státech. Argumentuje tím, že je rozdělení do 5 barev/písmen pro laické konzumenty srozumitelnější a umožní jim snáze vybrat hodnotnější a zdravější potraviny – zpravidla ty s vyšším obsahem bílkovin, vlákniny nebo s nižším podílem soli či tuku.
Cílem je napravit špatné stravovací návyky Evropanů, jež přispívají k obezitě i nárůstu civilizačních chorob. Ty v Česku vedou až k 27 % úmrtí, což je více, než činí evropský průměr. Oproti zdlouhavému „luštění“ číselných údajů tak má barevné schéma usnadnit orientaci při výběru potravin.
Sympatický návrh se sice ujal ve Francii, Belgii nebo Španělsku, proti jeho povinnému zavedení v EU se ale vyhradily země jako Česko, Řecko či Maďarsko. Podle odpůrců je volba zjednodušující, zavádějící a v některých případech diskriminační.
Zkratka ke zdraví, anebo zavádějící diskriminace?
Například olivový olej, losos nebo ovocná šťáva by kvůli množství tuku, soli či cukru skončily v červené kategorii, ačkoli se – při úměrné konzumaci – o nezdravé potraviny nejedná. A paradoxně by se do zelené „vyhouply“ třeba dietní cola či energetické drinky. Právě na fakt, že Nutri Score nezohledňuje kvantitu jídla, vitamíny a minerály ani životní styl jedince, upozorňují někteří výživoví poradci i politici, podle nichž by systém měl být spíše dobrovolný.
Naproti tomu řada expertů Nutri Score hájí s tím, že benefity převažují, a někteří prodejci a značky již tento systém v Česku zavedli. Celkem 294 vědců a 28 organizací z 32 evropských zemí letos podepsali výzvu pro přijetí této nové platformy.
Vyznáte se v současném systému označování nutričních hodnot?
A protože si na případnou implementaci Nutri Score počkáme minimálně do roku 2022, hodí se připomenout, jak se nutriční hodnoty potravin vyjadřují nyní.
Obvykle na obalu potraviny najdeme tabulku s hodnotami na 100 g produktu. Povinné údaje obsahují: energetickou hodnotu (kJ, kcal), tuky (nasycené, nenasycené), sacharidy a z toho cukry, bílkoviny a sůl. Někteří výrobci dobrovolně uvádějí také podíl vlákniny, vitaminů či minerálů.
Ne každý ale dokáže při nákupu z čísel interpretovat a spočítat, jak výživná či naopak nezdravá potravina je. Na vybraných produktech proto najdeme tabulku referenční hodnoty příjmu s informacemi, kolik procent bílkovin, tuků atd. v rámci optimálního denního příjmu získáte z 1 porce potraviny.
Zda budou nakonec čísla a procenta nahrazeny barvami, ukáže čas. Jisté je, že nový systém bude vyžadovat úpravu, diskusi a informování konzumentů.
Zdroj: freepik.com