Částečné vegetariánství neboli flexitariánství je nový stravovací režim, který má vliv nejen na zdraví, ale také na životní prostředí a jeho udržitelnost.
Výraz „Flexitariánství“ vznikl kombinací slov flexibilní a vegetariánský. Flexitariáni se úplně nevyhýbají konzumaci masa, ale dávají přednost zejména potravinám rostlinného původu a masné výrobky částečně nahrazují podobnými výrobky rostlinného původu. Dbají při tom na kvalitu potravin, zdraví životní styl a zachování zdrojů.
Kompromis mezi rostlinnou a živočišnou stravou získává ve světě stále větší popularitu. Tématem zvyšující se spotřeby rostlinné stravy na úkor živočišné se detailněji zabývá společnost Danone. Je mimo jiné jedním z největších výrobců produktů na rostlinné bázi ALPRO a Provamel.
Podle březnového průzkumu Danone konzumuje maso téměř denně 57 % Čechů, 31 % jí maso jednou týdně. Naopak produkty na rostlinné bázi, například sójové, kokosové nápoje nebo rostlinné alternativy k masovým a mléčným výrobkům, nikdy neochutnalo 35 % respondentů, ovšem 44 % je konzumuje méně než jednou týdně. Důvodem konzumace těchto produktů je pro 23,9 % lidí péče o jejich zdraví, chuť je preferující pro 17,1 %. Dotazovaní si uvědomují i vliv na životní prostředí a je důležitý pro 7,1 % osob.
Byť je flexitariánství poněkud nový způsob stravování a životního stylu, řídí se jim už 2 % Čechů, v generaci 18-26 let je to dokonce 5 %.
Zdroj: freepik.com
Comments are closed.