Design obalu
Nutri-score se vrací
Na počátku ledna převzala Belgie předsednictví v Radě EU a jedním z cílů půlročního mandátu je znovu otevřít mezi členskými státy debatu…
21. 1. 2024
Zelené proklamace pod kontrolou
Téměř 53 % environmentálních tvrzení je nejasných a 40 % nepodložených. Tyto výsledky analýzy Evropské komise urychlily přípravu nových legislativních…
27. 3. 2023
Při konstrukci obalů má významnou úlohu eko-design
Úlohou obalu je ochrana zboží před vnějšími vlivy a bezpečná přeprava ke spotřebitelům. Vhodný design obalu umožňuje lehkou manipulaci, informuje…
11. 4. 2022
AOS a její role v životním cyklu obalů
Životní cyklus obalů začíná výrobou obalového materiálu a končí nejlépe recyklací obalu. V celém cyklu působí řada subjektů se svojí jasně…
1. 2. 2022
Ekomodulace, obaly a recyklace
Kateřina Kodadová v rozhovoru s Vratislavem Jandou Nestlé: Ekomodulace je drahá, ale jsme připraveni platit a nadále obaly inovovat. Co je to…
18. 1. 2022
EPR využívá přes 540 mil. obyvatel
Zkratka EPR (Extended Producer Responsibility), neboli rozšířená odpovědnost výrobce, je legislativní závazek výrobců zajistit minimální dopad na životní prostředí v průběhu…
4. 1. 2022
Role obalů v zelených veřejných zakázkách
Od letošního roku musí veřejní zadavatelé nakupovat výrobky nebo služby podle environmentálních, sociálních a inovačních kritérií. Výraznou roli zde mohou…
13. 12. 2021
Recyklovatelný neznamená vždy recyklovaný
Sklo, ocel, hliník, papír, lepenka, plasty nebo dřevo známe jako recyklovatelné obalové materiály. Ovšem i když je obal recyklovatelný, automaticky…
12. 10. 2021
Eko-design vs. Eko-modulace
Na první pohled téměř totožné výrazy. Není tomu tak. Co oba pojmy znamenají a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Eko-modulace…
12. 10. 2021
Inovace mezi obaly
S tím, jak se pozornost celého světa upíná na udržitelnost a ochranu životního prostředí, roste i tlak na výrobce obalů, kteří…
31. 8. 2021
Cirkulární ekonomika a 4R vision
Co je to cirkulární ekonomika? Cirkulární ekonomika je klíčovým konceptem udržitelného rozvoje. Spočívá v cyklickém nakládání s produkty a materiály, které…
31. 8. 2021
Zajímavosti
Opakovaně použitelné obaly zvýší spotřebu pitné vody až o 64 %
Dvě LCA studie potvrdily, že papírové obaly na jedno použití jsou jednou z nejekologičtějších možností balení, která výrazně předčí opakovaně…
3. 9. 2023
Plastové přepravky místo lepenkových?
O záměru Evropské komise zavést povinně znovupoužitelné obaly, včetně přepravních, jsme informovali v našich několika předchozích příspěvcích. Tato změna podle PPWR…
11. 8. 2023
Foťte a upozorněte na stav životního prostředí v evropské soutěži!
Do 3. října 2023 máte možnost poslat své fotografie do soutěže, kterou pořádá Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Tématem…
23. 7. 2023
I houby rozkládají plast
Vědci ze Sydney úspěšně použili na rozklad jednoho z nejodolnějších plastů – polypropylen (PP) plíseň, která se běžně vyskytuje v rostlinách nebo…
25. 5. 2023
EU si vybírá bezpečné potraviny #EUChooseSafeFood
Po úspěšných dvou předchozích ročnících dnes Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU spouštějí…
16. 5. 2023
Obaly, recyklace, udržitelnost a nový Web3
Obaly, jejich třídění pro efektivní recyklaci, a za to vše odměna při využití nové technologie blockchain? Nejen tyto základní atributy…
9. 5. 2023
Rostlinnou stravu má v oblibě stále více Čechů
O způsobu svého stravování uvažuje čím dál tím více Čechů, kteří si uvědomují výhody zvýšeného příjmu rostlinné stravy. Nedávný průzkum…
3. 5. 2023
120 evropských asociací upozorňuje na rozštěpení právního základu obalové legislativy
Další výrazná reakce evropského průmyslu na návrh Nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR) upozorňuje na potencionální erozi právního základu…
17. 4. 2023
Zelené proklamace pod kontrolou
Téměř 53 % environmentálních tvrzení je nejasných a 40 % nepodložených. Tyto výsledky analýzy Evropské komise urychlily přípravu nových legislativních…
27. 3. 2023
Vodou rozpustné obaly nebo 3D tištěné obaly, exkurze do obalových inovací
Obaly, které jsou dobře recyklovatelné, environmentálně šetrné, a přitom plní své hlavní funkce, zejména ochranu výrobku před vnějšími vlivy, jsou…
24. 2. 2023
Požadavek na povinné cíle sběru nápojových kartonů má konečně šanci
Máme stanoveny cíle na sběr a recyklaci plastových nápojových lahví nebo plechovek, ovšem ne na nápojové kartony. Výrobci nápojů a…
14. 2. 2023
Káva připravená z kapslí má podle vědců nízkou uhlíkovou stopu
Na celém světě se denně vypije okolo dvou miliard šálků kávy. Je to obrovské množství spotřeby pražených kávových zrn a…
5. 2. 2023
V Davosu rezonuje i téma oběhového hospodářství
Do švýcarského Davosu se od začátku tohoto týdne sjíždí významní podnikatelé, světoví politici, vybraní intelektuálové a novináři a diskutují o…
18. 1. 2023
Nové nařízení o obalech otevírá kritické diskuse dotčeného průmyslu
Poslední listopadový den loňského roku představila Evropská komise návrh nové regulace O obalech a obalových odpadech (PPWR). Tato nová pravidla…
15. 1. 2023
Pokuty za plýtvání potravinami, zatím jen ve Španělsku
Od 1. ledna tohoto roku platí ve Španělsku zákon, který řeší předcházení plýtvání potravinami. Každý rok se vyhodí 931 milionů tun…
3. 1. 2023
Semafor výživových hodnot na obalech zatím nenajdete
Nutri-Score, barevná stupnice s písmeny A až E na obale, která má označovat nutriční hodnoty potravinářského výrobku, zatím nebude v zemích EU…
16. 12. 2022
Enzymatická recyklace plastů
Recyklačních metod je v současné době k dispozici několik. Ověřená a tradiční mechanická recyklace, nyní přichází chemická recyklace a ve fázi zrodu…
6. 12. 2022
Wishcycling – nový pojem pro oběhové hospodářství
Nový pojem „wishcycling“ nebo také aspirační recyklace, je nový pojem, který se v Česku zatím příliš neusadil. Wishcycling vzniká, když odložíte…
29. 11. 2022
Rozcestník ekoplastů
Ekoplasty vyvolávají někdy mylný dojem, že jsou plně neškodné pro člověka i životní prostředí. Bohužel i tyto zelenější polymery jsou…
13. 11. 2022
Přírodní vosk proti potravinovému odpadu
Tradiční vlastnosti přírodního včelího vosku využívá ve svých výrobcích slovenská firma Peelo. Jejich povoskované bavlněné materiály začínají v domácnostech úspěšně nahrazovat…
3. 11. 2022
Akční plán pro chemickou recyklaci v Česku
Jak vyřešit, abychom mohli více materiálově využívat mechanicky špatně recyklovatelný plastový odpad místo skládkování? Kdo a jak by měl rozhodnout?…
27. 10. 2022
Obaly z podhoubí
Použití hub pro obalový materiál může znít jako zelená utopie, která má daleko do realizace. Opak je pravdou a český…
24. 10. 2022
Obaly z vodních řas
Že jsou mořské řasy vhodný potravinový doplněk podporující naše zdraví, víme všichni. Skotská firma OCEANIUM ale přišla i na další…
10. 10. 2022
Bariéry pro používání recyklátu
Recyklované materiály by mohly být více využity ve výrobních procesech a stát se tak automatickou součástí oběhového hospodářství. Klíčové je…
3. 10. 2022
„Vzkazem (v) lahvi“ k lepšímu třídění a recyklaci
Protože platí „co se v mládí naučíš, nejpozději ve stáří najdeš“, vznikl speciální projekt pro žáky mateřských, základních a středních škol,…
18. 9. 2022
Pouze čtvrtina nápojových kartonů je zrecyklována
Nápojové kartony, které každý známe jako obaly minimálně mléka a džusů, jsou v okolních zemích recyklovány mnohem lépe než u nás.…
11. 9. 2022
Oblečení s digitálním pasem
Rychlou a jednoduchou analýzu, jak udržitelné je naše oblečení, vymyslela společnost Eon. Vyrábí digitální pas s technologickou podporou od Microsoftu…
4. 9. 2022
Sledujte konferenci o energetice, recyklaci, ekonomice a klimatu
22. září 2022 se v Praze uskuteční mezinárodní konference na téma Vyšší energetická a materiálová bezpečnost v zemích EU, kterou organizuje Česká…
28. 8. 2022
Blockchain ve sběru obalového odpadu
Zajímavou formu sběru obalového odpadu vymyslel a úspěšně realizuje brazilský startup Green Mining. Vyvinul technologii Intelligent Reverse Logistics pro efektivní…
19. 8. 2022
Potvrzeno, nápojová kapsle je obal
Doposud nebylo výrobcům a taky spotřebitelům přesně jasné, zda je nápojová kapsle obal nebo ne. Kapsle měly dvojí status a…
12. 8. 2022
Kybernetická bezpečnost v potravinářství a odpadovém hospodářství
Brzy vstoupí v platnost nová celoevropská strategie o kybernetické bezpečnosti Směrnice NIS2 (Network and Information System) . Bude mít výrazný…
12. 8. 2022
I mobilní aplikace pomáhají snižovat potravinový odpad
Každý rok se vyplýtvá 931 milionů tun potravin, což představuje 8 až 10 % celosvětových emisí uhlíku, odhaduje Programu OSN…
5. 8. 2022
Podle odhadů OECD bude plastový odpad do roku 2060 trojnásobný
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jejíž členy je 38 zemí včetně České republiky, podle své poslední analýzy odhaduje,…
29. 7. 2022
GOU! nejen pro flexitariány
Stravovací návyky mají vliv nejen na naše zdraví, ale také na zdraví planety. Novými výrobky rostlinných nápojů GOU! naplňuje společnost…
21. 7. 2022
Inovované popelnice pro hendikepované
Třídění odpadu je pro některé z nás samozřejmostí. Popelnice máme zpravidla do 100 m od bydliště anebo na všech veřejných místech.…
14. 7. 2022
Nápojová kapsle – obal nebo ne?
Kapsle z hliníku nebo plastu, naplněná kávou či čajem a určená pro použití v nápojových systémech, má nyní podle zákona dvojí status,…
1. 7. 2022
Nebezpečí monopolizace trhu s použitými jednorázovými plasty
Evropská komise v současné době připravuje revizi směrnice o obalech a odpadech z obalů. Tento přezkum přispěje k dosažení cíle Zelené dohody pro…
23. 6. 2022
První zkušenosti Slováků s povinnými zálohami PET lahví
Od ledna letošního roku je na Slovensku v provozu povinné zálohování PET lahví a plechovek o objemu od 0,1 do 3…
15. 6. 2022
Sledujte, zda bude chemická recyklace novým milníkem oběhového hospodářství
Pokročilá recyklace plastů – chemická recyklace je hlavním tématem odborného semináře, který se uskuteční v pondělí 6. června 2022 v prostorách…
31. 5. 2022
LCA analýza v praxi
Jak zjistit náročnost uhlíkové stopy při výrobě spotřebního zboží, potravin, jejich obalů nebo služeb? Posouzení vlivu životního cyklu výrobku (Life…
25. 5. 2022
Reporting ESG, lakmusový papírek udržitelnosti
Hodnocení kolektivní odpovědnosti firmy v sociální a environmentální oblasti se stává nezbytnou součástí ratingu vyžadovaný bankami, pojišťovnami nebo investory a…
18. 5. 2022
Ekoznačkami proti greenwashing
Přísně certifikované výrobky nebo služby, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí a ke zdraví spotřebitele po celou dobu svého životního cyklu,…
11. 5. 2022
Flexitariánství chrání zdraví i životní prostředí
Částečné vegetariánství neboli flexitariánství je nový stravovací režim, který má vliv nejen na zdraví, ale také na životní prostředí a…
2. 5. 2022
Trend upcyklovaných potravin
Už nás nepřekvapí používání zbytkových nebo vyřazených materiálů k výrobě nových produktů, které jsou často využívány ve vintage módě, designu nábytku…
19. 4. 2022
Sledujte i Vy odbornou diskusi na téma Zálohování plastových obalů
V našem nedávném příspěvku jsme se zabývali úvahou, zda nezálohovat všechny nápojové obaly, pokud chceme předcházet pohazování odpadků a zvýšit recyklaci.…
4. 4. 2022
„To zálohované neodhazuj, to nezálohované můžeš“
Argumentem pro zavedení povinného zálohování je podle příznivců této zvažované nové normy omezení pohazování odpadků a všeobecná snaha o recyklaci…
24. 3. 2022
Kompromis dobrovolného zálohování
Využívání dobrovolného systému zálohování je v české legislativě již nějakou dobu zakotveno a je využíváno mnoha výrobci nápojů. Tato dobrovolnost je…
16. 3. 2022
CO2 stopa a záměr povinných záloh PET lahví
Povinné zálohování pravděpodobně zvýší CO2 stopu v celém systému nakládání s odpadem. Proč? Zvažovaný celoplošný systém povinného výkupu zálohovaných lahví fakticky znamená…
7. 3. 2022
Udržitelný vesnický obchod pro další desetiletí
Skupina COOP pracuje na novém konceptu obchodů, který je postaven na využívání nových technologií, širším spektru služeb a podpoře místních…
25. 2. 2022
Jednorázové plasty a zelené regulace
Kateřina Kodadová v rozhovoru se Zbyňkem Kozlem, generálním ředitelem EKO-KOM Klíčová témata:SUP (Single-Use Plastics): Je směrnice k omezení či zákazu…
13. 2. 2022
Nové alternativy místo zakázaných jednorázových plastů
Čím lze nahradit tolik známé a dlouho používané jednorázové plastové příbory, talíře, polystyrenové kelímky či krabičky a další již brzy…
24. 1. 2022
Riziko pro systém třídění odpadu z domácností
Jaké může být riziko povinných záloh pro systém třídění odpadu z domácností? Jde o souběh praktických i psychologických důvodů. Převedení části…
17. 1. 2022
EPR a jednorázové plasty
Se směrnicí o jednorázových plastech Single Use Plastic (SUP), která zahrnuje mimo jiné zavedení systému hlášení o odpadech až po…
4. 1. 2022
Biodegradibilita obalů
Za biodegradibilní obal můžeme považovat ten, kdy biopolymery, ze kterých je obal vyroben, jsou rozloženy působením biologických činitelů, organismů. Na…
27. 12. 2021
Pochutnejte si na obalech
Jistě znáte heslo: nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Máme pro vás několik inovativních nápadů, jak to udělat. Revoluční…
13. 12. 2021
Strategie „Z pole až na vidličku“ má mít vliv i na plýtvání potravinami
Další se strategií pro dosažení klimatické neutrality do roku 2050 je strategie Farm to Fork, přijatá minulý měsíc Evropským parlamentem.…
30. 11. 2021
Liberalizace pravidel nepomáhá efektivnějšímu sběru obalového odpadu
O tom, jak mylný krok může být rozvolnění pravidel fungování Autorizovaných obalových společností (AOS), se přesvědčili u našich německých sousedů.…
24. 11. 2021
Belgii se daří plnit environmentální cíle i bez povinného zálohování PET lahví
To, že uživatelská dobrovolnost a jednoduchost v kombinaci s dobrým funkčním sběrným systémem jsou efektivnější než vynucená povinnost, svědčí výsledky zpětného…
16. 11. 2021
„Fit for 55“ čeká zřejmě úprava
Klimaticko-energetický balíček „Fit for 55“, který je součástí Zelené dohody pro Evropu (Grean Deal), je nutné přepracovat. Senát ČR odmítl…
8. 11. 2021
Omezení jednorázových plastů v ČR se blíží
Single Use Plastic neboli jednorázové plasty se dočkají svého konce konečně i v České republice. Nový Zákon o omezení dopadů plastových…
1. 11. 2021
Na obalech hledejte „Zelený bod“
Ochranná známka Zelený bod, který vídáme na mnoha obalech, neznamená, že obal je recyklovatelný, byť podoba se symbolem recyklace je…
24. 10. 2021
LCA analýza deklaruje PET lahev jako ekologicky šetrnější
Při zvažování, zda koupit svůj oblíbený nápoj v PET nebo skleněné lahvi, nám může pomoci LCA analýza. Co to je LCA?…
18. 10. 2021
Eko-design vs. Eko-modulace
Na první pohled téměř totožné výrazy. Není tomu tak. Co oba pojmy znamenají a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Eko-modulace…
12. 10. 2021
Výrazná aktivita Aliance pro plasty v oběhovém hospodářství (CPA)
Iniciativa s názvem Circular Plastics Alliance (CPA), fungující v rámci Evropské strategie pro plasty v oběhovém hospodářství, si klade za cíl navýšit evropský…
3. 10. 2021
Jak obaly chrání lidské zdraví – o informační funkci obalu
Potravinový obal plní hned několik funkcí. Krom toho, že chrání výrobek před znehodnocením a uchovává jej čerstvý, zajišťuje také komunikaci…
23. 9. 2021
Několik praktických tipů, jak omezit plýtvání jídlem a snížit svůj „foodprint“
Váš „foodprint“ nebo také „potravinový otisk“ je výsledkem všeho, co je potřeba k tomu, abyste dostali jídlo z farmy na…
16. 9. 2021
Na cestě za obalovou udržitelností i s českým start-upem
Inovace obalů, jejich maximální recyklovatelnost v kombinaci zachování všech kvalitativních vlastností výrobků, jsou důležitým cílem téměř všech výrobců potravin. Jednou ze…
1. 9. 2021
Inovace mezi obaly
S tím, jak se pozornost celého světa upíná na udržitelnost a ochranu životního prostředí, roste i tlak na výrobce obalů, kteří…
31. 8. 2021
Mechanická, energická a chemická recyklace plastů – rozdíly, přínosy i rizika
Přestože se termín recyklace denně skloňuje napříč médii, ne každý si samotný proces dokáže reálně, „plasticky“ představit. U plastových obalů…
31. 8. 2021
Cirkulární ekonomika a 4R vision
Co je to cirkulární ekonomika? Cirkulární ekonomika je klíčovým konceptem udržitelného rozvoje. Spočívá v cyklickém nakládání s produkty a materiály, které…
31. 8. 2021
Foodwaste a jeho dopady na život i planetu
Zhruba 931 milionů tun potravin končí ročně v koši. 61 % jídla vyhodí domácnosti, 26 % restaurace a 13 % prodejci…
26. 8. 2021
O plastových obalech „bez obalu“ – mýty a fakta
Ačkoli plasty a plastové obaly často figurují na seznamu viníků klimatických změn a ekologických hrozeb, jsou v této roli do značné…
26. 8. 2021