Zhruba 931 milionů tun potravin končí ročně v koši.
61 % jídla vyhodí domácnosti, 26 % restaurace a 13 % prodejci potravin.
Nejčastěji jde o ovoce a zeleninu, ryby a mořské plody, obiloviny a mléčné výrobky.
Každý Čech v průměru vyhodí 80 kg potravin ročně.
Plýtvání jídlem přitom škodí nejen rodinnému rozpočtu, ale hlavně planetě.
Foodwaste je komplexní problém, který postihuje hned několik oblastí:
- lidská práce a přírodní zdroje – vyhazováním jídla mrháme prací, vodou, půdou a energiemi, které jsou při jeho produkci vynaloženy.
- životní prostředí – rozkladem potravin na skládkách vzniká metan, jenž poškozuje ozónovou vrstvu a podílí se na klimatických změnách.
- ekonomické a sociální dopady – plýtváním trpí rodinný rozpočet a prohlubuje se propast mezi nadbytkem a nedostatkem potravin na různých místech planety.
FOODWASTE A JEHO ŘEŠENÍ
Možností, jak plýtvání potravin minimalizovat, má každý z nás několik:
Rozumné nakupování a hospodaření
Od plánování nákupu přes preferenci lokálních prodejců až po výběr vhodného balení, správné skladování a hlídání doby trvanlivosti – začít zkrátka musí každý sám ve své domácnosti.
Vaření „bezezbytku“
Ještě než vyhodíte zbytky z oběda, podívejte se na recepty, jak z nich připravit další pokrmy. Inspiraci nabízí iniciativa Navzdory nebo seriál Vaříme beze zbytku.
Sdílení a komunitní lednice
Místo do popelnice přineste použitelné jídlo do sdílené lednice, kde poslouží lidem, kteří ho mají nedostatek. Využít můžete veřejné komunitní lednice, jejichž distribuci organizuje např. projekt Bezezbytku, nebo se zapojit do iniciativ, jako je Zachranjidlo.cz.
Kompostování a recyklace
Kompostováním navracíme živiny z potravin zpět do půdy a snižujeme tak svou ekologickou stopu. Tzv. komunitní kompostování se postupně rozrůstá také v Česku.
TIP
V ČR funguje několik projektů zaměřených na prevenci plýtvání s potravinami.
Jsou to například:
www.zachranjidlo.cz
www.potravinovabanka.cz
www.potravinypomahaji.cz
Zdroj: freepik.com